Чи працює в Україні кредитна програма «5-7-9»? На це питання у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» відповідає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Кредити «5-7-9» працюють, але тільки для тих, хто в дуже важких умовах зумів їх отримати. Варто звернути увагу на обсяг цієї кредитної програми – якщо не помиляюся, 54 мільярди гривень. І це бюджетні кошти, а не гроші самих банків. А видаткова частина державного бюджету – один трильйон 300 мільярдів. Так що програма «5-7-9» для держави – це крапля в морі. При цьому бюджет компенсує банкам різницю між розміром відсотка і ринковим рівнем. А державний бюджет наповнюємо тільки ми – платники податків. Тому коштом наших податків тим підприємцям, яким вдалося пройти жорсткий відбір, компенсують різницю між ринковою та пільговою ставкою. А потрібно було робити так, як зробили всі країни світу: обнулити облікову ставку і зробити відсотки за всіма кредитами набагато менше», - вважає економіст.

На його думку, дешеві кредити повинні бути доступні для всіх підприємців, а не тільки для особливо обраних.

«Але в Нацбанку прекрасно розуміють, що роблять. Дії Нацбанку – це свідома політика, а не «невидима рука ринку», - підкреслює Андрій Новак.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше економіст Олексій Кущ закликав взяти приклад Туреччини та припинити реформу банківської системи.

Також Знай.ua повідомляв, що глава Райффайзен Банку Олександр Писарук заявив: програма «5-7-9» йде не на підтримку бізнесу.