У програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» голова Комітету економістів України Андрій Новак прокоментував ситуацію з ВВП в Україні.

Передусім гість програми зазначає, що президент не відповідає за економічну ситуацію в державі. «Є дві вищі економічні інституції: уряд і Національний банк», - стверджує він. А відтак, каже Новак, сучасний стан справ – на їхній відповідальності, а також на відповідальності колишнього керівництва Національного банку та уряду.

Він нагадує, що падіння ВВП в Україні почалося ще перед коронакризою, на початку 2020 року і зупинилося лиш цьогоріч на п’ятому-шостому місяці. Зараз же, каже Новак, ситуація з ВВП змінилася на краще: «Відзначається навіть слабкий шерех у бік його зростання»

Тим не менш, гість програми відзначає надзвичайно довгий термін падіння ВВП в Україні, який відповідає ситуації найбільш кризових африканських та латиноамериканських держав. Натомість у більшості світу, розповідає він, ВВП почав зростати ще торік у четвертому кварталі, поки в Україні падіння тривало і в цьому році. «З січня 2020 року падіння ВВП сумарно склало 20 відсотків. Жодна країна світу не мала такого падіння – хіба що де-небудь в африканській глибинці», - обурюється Новак і додає, що це можна було вважати обвалом економіки.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Новак розповів, який ефект на українську економіку спричинить зниження тарифів.

Також Знай.ua писав про те, що Новак розповів, чи працює в Україні кредитна програма «5-7-9».