Колишній глава Міністерства закордонних справ Павло Клімкін у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів, як світ сприйняв події в Афганістані. За його словами, Ісламський світ це сприймає як піднесення та поразку Заходу, а звичайним людям шкода людей через невдалу організацію евакуації.

«Цей шлях Талібану – це насправді історія успіху, щонайменше це так сприймається у всьому ісламському світі. Якщо ви подивитесь на соціальні мережі та основні ЗМІ, то це шалене піднесення, навіть є порівняння з арабськими завоюваннями, тобто для людей в ісламському світі це такий мегапоштовх», - зазначив Клімкін.

За словами ексміністра, це перший раз за багато років після того, як на Близькому Сході та в Африці Ісламську державу стримали, коли дійсно трапилась історія успіху. На думку Клімкіна, це може створити «емоційне цунамі», яке буде ходити по Ісламському світові.

«Зараз можуть бути дуже кумедні конфігурації, не навколо Афганістану, а взагалі в Ісламському світі. Наприклад: Туреччина, Катар та таліби. Є Туреччина з бажанням проєктувати тюркський вплив, є Катар, який займає специфічну позицію в арабському світі, є таліби, які за визначенням досить специфічні – це не є однією структурою», - сказав Клімкін.

Як зазначив гість програми, Талібан – це специфічна суміш кланів: більш потужні, менш потужні, пуштунські клани та інші, але він все одно функціонує. На думку Клімкіна, Талібан функціонує, доки має зовнішню загрозу, а які будуть далі конструкції в Ісламському світі – передбачити неможливо.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Для Ісламського світу те, що відбулось, от ми дивимось на аеропорт як на бардак з точки зору евакуації і для нас це емоційно боляче, людей шкода, але для Ісламського світу це поразка Західної цивілізації», - зазначив Клімкін.

Як повідомляв Знай.ua, Корчілава розповів, чи не вчинять США з Україною так само, як з Афганістаном.

Також Знай.ua публікував слова Корчілави: Не можна отримувати величезні гроші, брати на себе зобов'язання і нічого не робити.