Зараз найкращі стартові позиції в Афганістані мають Китай, Пакистан, Іран, Узбекистан і Російська Федерація. Детально про це розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса в програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

«Ці країни, на мою думку, мають найвигіднішу стартову позицію. Вони мають хороші можливості зараз перехопити ініціативу в Афганістані, зайти туди. Це потенційні вигодонабувачі, особливо Китай. Я б навіть сказав, Китай зараз виграє в цій ситуації. Чи виграє він стратегічно - покаже час», - каже він.

Росіяни теж мають деякі шанси на успіх, додає він.

«Росія з 2014 року налагоджує відносини з Талібаном, вони ще тоді для себе вирішили, що рано чи пізно таліби увійдуть у владу, і загалом, не прогадали. Але китайці, звичайно, краще за всіх, тому що, на відміну від росіян, які мають м'язи, але фінансових ресурсів у них немає, то у китайців, звичайно, і те, і інше. В тому числі, ресурси для економічної стабілізації Афганістану, що зараз стане пріоритетом номер один для талібської влади», - міркує експерт.

Ці країни йдуть у першому ешелоні. За його словами, вони мають встановлені контакти з талібами, включаючи Узбекистан.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«У нас забувають, що узбеки ще при Карімові в кінці 90-х пішли на стабілізацію відносин з талібами, незважаючи на те що у них були непрості відносини. Але вони вивели їх в нормальне русло, на відміну від інших країн регіону. Крім встановлених контактів з талібами, вони мають амбіції грати в Афганістані. Вони мають можливості і плани, певні проєкти, договори, стратегії. Як, наприклад, у Китаю Новий шовковий шлях і транспортні коридори», - розповів Куса.

Як повідомляв Знай.ua, Куса заявив, що у війні з Афганістаном зараз перемагає Талібан.

Також Знай.ua повідомляв, що Сатпаєв розповів про інтереси Китаю в Афганістані: «Афганська контррозвідка розкрила китайську розвідувальну мережу в Афганістані».