Керівник Strategic Group: Sofia, ексдиректор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» висловив думку, що українцям незалежність діставалася майже даром, але бути самостійними вони так і не навчилися.

«Склалося так в долі українського народу, що двічі нам незалежність падала з неба. За спогадами очевидців 1917 року повідомлення про те, що більше немає самодержавства і створено тимчасовий уряд, кияни, що сиділи в кафетеріях, дізналися по телеграфу. Ну, і потім завирувало. Передбачалося створення якогось комітету тимчасового уряду, потім виникли тусовки, які стали основою майбутньої Центральної ради. Наївні поїздки за автономією, дали стусан, після цього боротьба на незалежність. Це в жартівливих тонах, але люди теж переживали ці події з ефектом «вау!», - говорить він.

У 1991 році, незважаючи на те, що в Україні була прийнята Декларація про суверенітет, в якомусь сенсі незалежність теж впала на голову, продовжує філософ. Переворот ДКНС, точніше його спроба, прийняття Акта про незалежність 24 серпня, органічно пов'язане з Декларацією про суверенітет.

«Але якщо незалежність падала, то самостійність взагалі не має такої здатності падати на голову. Тому і слово таке - самому стояти. Мені здається, ми так і не вивчили за 30 років незалежного розвитку, що незалежність можна знайти, відстояти, чи вона впаде, а самостійність можна тільки створити своїми руками. І до сьогодні, мені здається, цей задум бути самостійним залишився, по-перше, до кінця не усвідомленим, а по-друге, не реалізованим. І в цьому вся таємниця нашого майбутнього», - каже Єрмолаєв.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв вважає, що Зараз ситуація підводить Європу до того, що потрібно визначатися з перспективами своїх економік.

Також Знай.ua повідомляв, що Єрмолаєв висловився про властивість українців: «Ми постійно не доводимо до розуму, не завершуємо, зупиняємося на півдорозі».