Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» охарактеризував ситуацію у відносинах Афганістану з найближчими сусідами. Він зазначив, що це сусідство найближчим часом не буде спокійним.

«Крім етнічних таджиків, що розташувалися по обидва боки кордону з Афганістаном, афганський кордон охороняють і російські війська. Тому президент Рахмон направив на кордон додатково 20 тисяч солдатів з Таджикистану. Саме тому на території Таджикистану провели тристоронні військові навчання, в яких взяли участь Росія, Таджикистан і Узбекистан. Саме тому в Душанбе швиденько прилетів Лавров і російські представники розмовляти, «в разі чого, то Росія допоможе», - розповідає він.

Таджикистан, на його думку, знаходиться в найбільш вразливому становищі, тому що має складні відносини з талібами. До речі, наркотрафік, за його словами, перш ніж потрапити до Росії з Афганістану, перетинає таджицький кордон. Це головний прохідний двір.

«Крім Таджикистану, у другому ешелоні країн, що мають менш обнадійливі стартові позиції, є також країни Європейського Союзу і Сполучених Штатів. Вони пішли, але все одно якось залишаться. Тому що, в першу чергу, дилема пов'язана з тим, визнавати владу талібів чи ні. З одного боку, вони повинні визнати. Талібан - влада де-факто, їх ігнорувати не можна. Якщо ви хочете грати в Афганістані, встановлювати якісь зв'язки - значить, треба визнати або хоча б почати з ними діалог. З іншого боку, це буде важко пояснити населенню», - пояснює Куса.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Куса заявив, що у війні з Афганістаном зараз перемагає Талібан.

Також Знай.ua повідомляв, що Сатпаєв розповів про інтереси Китаю в Афганістані: «Афганська контррозвідка розкрила китайську розвідувальну мережу в Афганістані».