У програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» керівник Strategic Group: Sofia, ексдиректор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв проаналізував статтю «Зрозуміти перебудову, відстояти нове мислення» екскерівника СРСР Михайла Горбачова. Вона була прив'язана до подій серпня 2021 року, але в ній ідеться про історію до серпня 1991 року.

«Стаття написана мовою, яку, напевно, вже не всі сприймають. Але я б віддав данину Михайлу Горбачову за те, що він, на мою думку, дуже чесний. Він говорить про свої помилки, і що дуже важливо, не тільки кається і зізнається, але він налаштований на те, щоб донести ці уроки і передати те, що важливо, нинішнім», - зазначає Єрмолаєв.

Він каже: те, що світ знаходиться на краю безодні некерованості внутрішніх криз і потрясінь, було очевидно до кінця ХХ століття.

«Дуже швидко вичерпався потенціал нових надій і навіть деякої ейфорії після Другої світової війни. Виявилося, що ми знаходимося на межі не тільки нової гарячої війни, четвертої, ядерної, а й на межі потрясінь екологічних, кліматичних, демографічних. Це все - не відкриття нашого часу. Це все очевидне, усвідомлене, осмислене вже до кінця ХХ століття», - продовжує філософ.

Про це говорили спочатку інтелектуали. Але потрібно віддати належне політикам, які в кінці 80-х взяли на себе відповідальність зупинити цю загрозу. Мова, перш за все, йшла про припинення епохи ядерних загроз, ядерного роззброєння, взагалі відмови від парадигми мілітаризму як способу балансу сил.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«Ця думка Михайла Горбачова виражена дуже чітко. Мілітаризм і військова сила не є гарантією безпеки», - підсумовує аналітик.

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв заявив, що Китай стає центром нового геополітичного полюса.

Також Знай.ua писав про те, що Єрмолаєв попередив про початок третьої глобалізації світу.