Китай стає головним подразником не лише в торгових війнах, технологічній конкуренції, а й ще як геополітичний полюс. Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень, український філософ і політолог Андрій Єрмолаєв в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

«Китай під соусом стратегії «Пояс – Шлях» реалізував політику зміцнення і підтримки місцевих національних модернізацій. Спостерігачі, які вивчали досвід китайських інвестицій в рамках програми «Пояс – Шлях» у країнах Африки, Південно-Східної Азії, відзначали високу ефективність і корисність цих інфраструктурних проєктів, проєктів в області інформаційних технологій для самих держав», - говорить він.

Політика інвестиційного партнерства виявилася куди привабливішою і перспективнішою, ніж співпраця зі старими метрополіями, які, подарувавши і підтримавши містечковий суверенітет, тим не менш, зберігали режим колоніальної експлуатації і, по суті, віддала держави Африки і Латинської Америки під управління транснаціональних компаній.

«У нас ця мова вже з'явилася. Ми в Україні теж багато говоримо про зовнішнє управління і засилля фінансових спекулянтів, великих компаній за використання українських ресурсів. Тема конкуренції, навіть війни з ТНК в країнах «третього світу» - це одна з топових тем», - вважає Єрмолаєв.

«Тому Китай виявився не просто полюсом впливу, а полюсом, який запропонував альтернативну стратегію глобального розвитку. Чому вона забуксувала? Я саме так розглядаю поспішність, з якою Захід намагається в ході перебудови подарувати альтернативну утопію і запропонувати навіть західний варіант Шовкового шляху, яка виглядає просто як запізніла спроба перекупити, а по суті – боротьба за старий порядок», - робить висновок він.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Нагадаємо, З'явилася відчутна і видима конфліктність, навіть конфліктогенність, - Єрмолаєв про відносини між державами СРСР.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Москва набила руку на веденні інформаційної війни в радянські часи.