У спеціальному випуску програми «Суть подій» з блогером Любов'ю Завальнюк соціаліст, голова Верховної Ради України II - V скликання Олександр Мороз розповів про історичну подію підписання Акту проголошення незалежності України.

«Коли 24 серпня 1991 року розпочалося позачергове засідання Верховної Ради у зв'язку з подіями у Москві, депутати підготували Акт проголошення незалежності України. Ми були в кабінеті у голови Верховної Ради Кравчука Леоніда Макаровича і треба віддати належне, що це був складний період і дуже не просто було самому Кравчуку визначатися, бо тиск на нього був з боку центрального військового відомства. Приїздив генерал армії Варенников, який переконував Кравчука, що треба ввести проведення надзвичайного стану, але він делікатно з'їхав з цього питання», - підкреслив він.

Мороз розповів, що Кравчук розумів про потребу скликання Верховної Ради, щоб не приймати рішення особисто, а віддати його на розгляд Ради. Тому Акт проголошення незалежності України був підготований для розгляду на засіданні ВР, згадує він, але була одна деталь, про яку зараз мало хто згадує. А саме, що це він запропонував вилучити з першого пункту Акту згадку про заслуги Єльцина та його подвиг у Москві, у зв'язку з якими потрібно було визначитися зі своєю незалежністю.

«Я сказав, що нам буде соромно через декілька років, що до такого історичного документа й такого факту ми прилучаємо позицію якоїсь окремої людини. І треба сказати, що всі погодилися з цим й прийняли документ, на який не соромно дивитися скрізь: і за кордоном, і своїм громадянам. Леонід Макарович зачитав текст Акту проголошення незалежності України і за нього проголосували майже 400 депутатів. Тобто проголосувала «За» переважна більшість й це була велика перемога парламенту», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Єрмолаєва, що склалося так в долі українського народу, що двічі нам незалежність падала з неба.

Також раніше для Знай.ua Савченко розповідав, що насправді Радянський Союз був розвалений завдяки референдуму українців.