Політолог-міжнародник Максим Ялі у своїй програмі «Контрольний удар» розповів про непідготовлене виведення залишків американського контингенту з Афганістану. За словами експерта, воно не було несподіваним.

Він зазначив, що головною новиною останніх тижнів в усьому світі є падіння проамериканського режиму в Афганістані, втеча керівництва країни і жахливі кадри з Кабульського аеропорту, де тисячі громадян, лояльних до колишнього режиму, намагаються будь-яким способом потрапити на останні рейси з країни перед загрозою розправи від талібів.

За словами політолога, виведення залишків американського контингенту з Афганістану обернеться трагедією не тільки для сотень тисяч громадян Афганістану, які повірили в «американську мрію», а й для світу в цілому, включно з Україною.

«Виведення американського контингенту з Афганістану не було несподіваним і не було рішенням Джо Байдена. Він лише реалізував домовленості, досягнуті з Талібаном ще при Трампі. Був би Трамп президентом, вивели б залишки контингенту ще в травні. І результат був би тим же. Якщо не гіршим», - каже Ялі.

Він зазначив, що єдиною, на перший погляд, несподіванкою був стрімкий крах «карткового будиночка» проамериканського режиму і капітуляція без бою афганської армії, хоча цифра в 300 тис. була явно завищена. Політолог додав, що існували десятки батальйонів-привидів, створюваних місцевою владою роками лише для отримання американських грошей.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«З точки зору американських національних інтересів, рішення про виведення військ було правильним. Байден, ще будучи віце-президентом в адміністрації Обами, вже тоді виступав за швидке виведення американських військ з Афганістану. Головна помилка, яка призвела до таких плачевних результатів - ігнорування думки військового співтовариства. Про це у своїх мемуарах прекрасно написав ексміністр оборони США Р. Гейтс. Ще в перший термін президентства Обами Байден наполягав на завершенні місії і ігнорував думку генералітету, які вказували на подібні ризики», - розповів Ялі.

Як повідомляв Знай.ua, Корчілава розповів, чи слід українцям зробити для себе висновки з подій в Афганістані.

Також Знай.ua писав про те, що Корчілава висловився щодо дій США в Афганістані.