Політичний експерт Олександр Мусієнко у програмі «Акценти» прокоментував заяву віце-прем'єр-міністра міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова про те, що РФ готується розмістити ядерну зброю в окупованому Криму.

«Всі обставини для цього є. Йдеться ж не тільки про стаціонарні пункти зберігання. Наприклад, сідає літак Ту – «білий лелека» їх називають в народі. Він оснащений ядерними боєголовками. Є зброя? Є», - каже експерт.

Він нагадав, що Україна взяла на себе зобов'язання, що на її території не буде ядерної зброї.

«Крим де-юре – це територія України. Значить, ми повинні піднімати питання про те, що шановні друзі, ми повертаємося до Будапештського меморандуму. Тому що зброя на нашій території ядерна, тому що привезли її не ми, а значить, це загроза нам – як країні Україна, так і європейським країнам», - сказав Мусієнко.

За його словами, також це питання треба виносити на Генасамблею ООН.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім того, політичний експерт розповів, що з цього приводу повинен говорити президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом США Джо Байденом.

«Піднімаючи питання, ми говоримо про те, що... Дивіться, Росія погрожує далі, Росія провокує, інформація про ядерну зброю. Значить, ми просимо Вас, пане президенте, скликати нараду в рамках Будапештського меморандуму і надати гарантії безпеки українській державі – те, що ви взяли на себе зобов'язання зробити в 1994 році. Або ми виходимо з договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Тому що ми підписали договір, приєдналися до нього, тільки за умови, що нам буде дано гарантії», - резюмував він.

Як повідомляв Знай.uа, Загородній розповів про роль США в ядерному роззброєнні України.

Також Знай.uа писав, що Чалий заявив, що США примусили Україну відмовитися від ядерної зброї.