Політолог Тарас Загородній у своєму блозі назвав причини, через які в 90-х роках Україна не могла зберегти ядерну зброю, і пояснив, яку роль в процесі ядерного роззброєння України зіграли США.

«У 90-х роках Україна не мала жодних шансів залишити у себе ядерну зброю з однієї простої причини: був тиск в першу чергу американців», - заявив Загородній.

Він зазначив, що однією з причин, чому Буш в 1990 році приїжджав в Україну і вимагав, щоб Україна не виходила зі складу СРСР, була якраз боязнь, що третій у світі ядерний арсенал виявиться не підконтрольним для американців. За словами політолога, вони розуміли, що це таке, коли ядерні технології почнуть розповзатися по світу.

«Друге: у нас не було технологічної можливості підтримувати ядерну зброю. Чому? Тому що на відміну від іншої зброї, наприклад, снаряди можна зробити і залишити на зберігання років на 50, ядерну зброю постійно потрібно оновлювати, тому що ядерна ракета, боєголовка постійно саморуйнується. Тому потрібно оновлювати мінімум раз в 10 років, щоб вона функціонувала, і уважно за цим стежити», - розповів Загородній.

Саме тому, за словами політолога, у нас забрали тактичну ядерну зброю – ракети, які можна було запускати з літаків, і стратегічну ядерну зброю – великі ракети, які знаходяться в шахтах.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Крім цього, він зазначив, що ці ракети не були підконтрольні Україні: хоча вони і базувалися на нашій території, але контролювалися повністю Москвою, адже так було влаштована тодішня система. Перенаправити, контролювати ці процеси, за словами Загороднього, ми ніяк не могли.

«Але ми могли звичайно попросити більше компенсацію. Але тодішнє керівництво України, на жаль, цього не зробило. Попросило якісь жалюгідні 100 мільйонів доларів, хоча можна було вимагати і більше», - вважає політолог.

Як повідомляв Знай.ua, Загородній розповів, які ризики для України створить Північний потік-2.

Також Знай.ua писав про те, що Атаманюк розкритикував кадрову політику наглядових рад.