Уряду слід ввести заборону на експорт брухту, щоб зберегти вітчизняну металургію і захистити економічні інтереси країни.

Про це заявив народний депутат Муса Магомедов у коментарі Мінпрому.

Депутат зазначив, що за перші 7 місяців поточного року вітчизняні ломозаготівелі експортували 335 тис т брухту, що в 20 разів перевищило обсяги за цей же період минулого року. У підсумку на українському ринку виник дефіцит необхідної для металургів сировини, що вже змушує їх скорочувати виробництво.

"Експортне мито на брухт 58 євро / т виявилася нездатна стримати зростання експорту: при ціні на брухт в 500 дол/т його експорт став вигідним навіть зі сплатою куди більшого мита. Логічно, що ломозаготівелі намагаються скористатися вигідною для них кон'юнктурою. Але виникає при цьому дефіцит брухту вкрай небезпечний для економіки", - пояснив Магомедов.

Він підкреслив: за оцінками експертів, якщо восени цього року внаслідок нестачі брухту почнуть зупинятися окремі виробничі лінії і цілі заводи, до кінця 2021-го Україна може втратити понад 1,5 млрд дол валютної виручки.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Це вдарить по стабільності гривні. А скорочення виробництва призведе до зниження бюджетних надходжень і зростання безробіття», - зазначив Магомедов.

Він також нагадав, що сьогодні основними покупцями українського брухту є турецькі та придністровські метпідприємства. Перші користуються величезною фінансовою підтримкою турецького уряду, другі-по суті працюють в інтересах російської металургії. Таким чином, експортуючи брухт, ми своїми руками зміцнюємо позиції основних конкурентів наших металургів на зовнішніх ринках.

На думку депутата, уряду слід розставити пріоритети: або спонсорувати РФ і Туреччину і не заважати заробляти надприбутки ломозаготівникам, або ввести мораторій на експорт брухту і захистити національні економічні інтереси.

"Вибір очевидний. До того ж переробка брухту дає мінімум в чотири рази більше податків до бюджетів усіх рівнів, ніж його експорт», - резюмував Магомедов.

Нагадаємо, раніше Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою ввести до 2024 року заборону на експорт металобрухту, у зв'язку з тим, що зростання світових цін на брухт привів до його різкого експорту і вітчизняні підприємства відчувають дефіцит сировини. У ФРУ при цьому підкреслили, що металобрухт є критичною сировиною для декарбонізації української металургії.

У той же час голова правління «Інтерпайп Втормет» Валентин Макаренко заявив, що дефіцит металобрухту вже змушує промпідприємства скорочувати виробництво, і закликав ввести заборону на експорт брухту.