У програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» колишній посол України в Австрії Олександр Щерба поміркував над тим, чи вдасться українцям розглядіти в росіянах, окрім ворогів, ще й людей, як це вже було з поляками та німцями.

Гість програми наводить у приклад австрійців та італійців з їхнім конфліктом через Південний Тіроль. Як він розповідає, обидві сторони ненавиділи один одного, але зараз австрійці пишаються своїм рішенням віддати цю території Італії на певних умовах. За словами Щерби, австрійці вважають себе найкращими друзями італійців, а Південний Тіроль – найбільш розвиненою їхньою територією.

Тим не менш, сам колишній посол має сумніви щодо доцільності використання цього досвіду в ситуації України. «Я завжди запитую: «О’кей, ви нам пропонуєте навчитись. А де в цій парі Італія – Австрія Росія та Україна?». Вони кажуть: «Ні, звичайно, тут ніяких паралелей не може бути, просто майте на увазі», - каже Щерба.

Він пояснює, що про примирення українців із росіянами можна забути, допоки спогади про смерті свіжі. З іншого боку, міркує колишній посол, можна говорити про певні спроби, як це роблять грузини. «З одного боку, вони вороги з Росією, з іншого – вони не воюють з Росією. Це єдиний баланс, до якого ми маємо прагнути», - пояснює він.

На думку гостя програми, ворожнеча триватиме ще не один рік, для багатьох людей вона взагалі ніколи не закінчиться і їхня реакція на будь-що російське завжди буде жорсткою, але це реалії війни. «Цей час, напевно, колись прийде», - міркує Щерба.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Щерба розповів, як змінилась українська дипломатична служба за чверть сторіччя його роботи.

Також Знай.ua писав про те, що Мусієнко розповів, навіщо Росії потрібен Крим.