Посол України в Австрії Олександр Щерба у програмі Андреаса Умланда «Політична україністика» розповів, що мав на увазі у своїй статті «Чому націоналізм не може бути вибором європейської України».

«Ця стаття коштувала мені кількох друзів, на жаль. Хоча, в принципі, мені здається, вони просто не розібралися. Стаття в принципі про те, як Європейський союз сприймає слово «націоналізм» і як ми його сприймаємо. І часто, коли ми говоримо «ми націоналісти», це означає, що ми щиро любимо свою батьківщину, і ми готові йти до кінця і віддати все заради неї. Тому що ми щирі, і так сприймається це поняття у нас», - каже дипломат.

Однак, за його словами, в Європі це поняття сприймається по-іншому.

«В Європі націоналізм і імперіалізм – це вся європейська історія до того, як виникла така річ як європейська ідея і Європейський союз. І тому, коли ми стукаємо у двері Європейського союзу, на яких написано зверху «Ні націоналізму», і питають: «Хто там?» – ми говоримо: «Європейські націоналісти»... То ми автоматично знижуємо свої шанси, що нам відкриють. У цьому сенс цієї статті, там жодним чином не ставиться під сумнів щирість людей, які люблять Україну і називають себе українськими націоналістами», - сказав Щерба.

Він зазначив, що в європейській номенклатурі це поняття позначається словом «патріотизм».

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Для європейця різниця між патріотизмом і націоналізмом, це як різниця між Мелом Гібсоном в «Хороброму серці» – гарний, мужній, сміливий – і Мелом Гібсоном в реальному житті, який сердитий, гнівний, злий», - резюмував посол.

Як повідомляв Знай.uа, Романченко пояснив, чому Україні не підходить неоліберальна модель держави.

Також Знай.uа писав, що Зісельс заявив, що незалежність – це колективна ідентичність народу.