Політичний консультант, розробник адвокаційних та виборчих кампаній Руслан Рохов у новому випуску програми «БДСМ. Болючі розмови» Олексія Толкачова дав відповідь, чому в Україні мало соціально активних громадян.

Він вважає, що проблема коріниться в радянському минулому.

«Люди порушували правила, боролися проти чужої держави, це був засіб виживання. У цьому проблема. Ніби ми отримали державу, а ментально й досі не почали її сприймати як своє. Так, з’являється частина людей, яка відчуває власну відповідальність за своє життя. Ми робили дослідження і 34 відсотки сказали, що за повсякденну безпеку відповідає сам громадянин, а не поліція. Це говорить, що люди не очікують від когось щось», - каже він.

Ця категорія людей мала б шукати, і це видно по останнім місцевим виборам, зазначає Рохов.

«Зокрема, у Чернівцях, де 27 відсотків мешканців міста сказали, що відповідальність за майбутнє міста, за стан речей у місті несуть мешканці. Решта відповіла, що мер, депутати, губернатор, президент, уряд – хтось, але не вони. Коли створили локальний політичний проєкт, вони зуміли за два з половиною місяці передвиборчої кампанії отримати 20 відсотків підтримки виборців з «нуля». Ідея, яку вони пропонували на виборах – взяти відповідальність на себе», - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Різні партії – праві, ліві, ліберали, консерватори, проросійські, патріоти – всі вони в парадигмі, що ми про вас попіклуємось. Є різні опікуни різних ідеологічних забарвлень. Альтернативна концепція була в тому, щоби на противагу всім цим опікунам. Друга частина кампанії була присвячена тому, за що ж взяти цю відповідальність. Був предмет – навести лад у місті. Людей згуртовувала в цьому випадку не персона, а концепція, ідея. Люди голосували не за конкретного політика, а за людину, яка є ретранслятором цієї ідеї», - каже він.

Як повідомляв Знай.ua, Толкачов назвав закономірним віджим українських територій: «Крим, Донбас, агресія РФ – цього варто було очікувати».

Також Знай.ua повідомляв, що, за словами Толкачова, Наше стратегічне завдання – перевиховати Росію. Це звучить фантастично, але можливо.