Посол України в Австрії Олександр Щерба у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розповів, чи варто Україні переходити на німецьку політичну модель та мати сильного канцлера.

«Ця модель хороша для реформованої успішної заможної держави. Для держави, яка має провести велику кількість непопулярних жорстких реформ, це не оптимальна модель, я вважаю. Я вірю в модель – сильний лідер і 100-150 людей навколо нього. Я в це вірю. Це те, що зробив Валенса з активістами «Солідарності». Він сам був харизматичною людиною, він привів людей ідеї, людей європейських не тільки за словами, за риторикою, але й багато в чому за суттю», - каже дипломат.

На його думку, щоб змінити Україну, треба побудувати «піраміду в піраміді».

«Ось ці 100-150 «спартанців», розставлені як піраміда в існуючій великій піраміді державного апарату – це є ключ. І мені здається, це більш оптимально і можливо в президентській республіці, а не в парламентській. Для того, щоб взяти на себе цей величезний негатив реформ, величезну відповідальність, в тебе має бути мотивація, що ти увійдеш в історію. Те, про що каже Зеленський: «Я прийшов для того, щоб увійти в підручники історії». Якщо це парламентська республіка, то це 450 людей, які точно знають, що вони в історію не увійдуть. І це важлива річ», - сказав Щерба.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Як повідомляв Знай.uа, Романченко розповів, як виправити демографічну проблему.

Також Знай.uа писав, що Мороз розповів про найбільшу поразку незалежної України.