У новому випуску програми «Головне» на каналі «my.ua» з блогером Катериною Павловою глава союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко розповів про досвід Польщі по реновації старого житла.

«Якщо ми беремо досвід Польщі, вона більше схожа на Україну кількістю будинків, в яких більшість людей мали у власності квартири. При цьому Польща реалізовувала реновацію в комплексі, а це значить, що була проведена реформа управління житлом. Все житло було передано людям у власність при обов'язковій умові викупити його частину. У нас житло просто передали у власність людям, а в Польщі змусили купити. Людина хоч трохи, але витратилася і зрозуміла, що це її власність», - підкреслив він.

Попенко сказав, що у нас 90% людей поняття не мають, що вони є власниками не тільки житла, але і самого будинку, будучи співвласником багатоквартирного будинку разом повинні бути з землею. У Польщі люди отримали у власність землю разом з будинком, підтвердив він, а у нас немає людей з власністю землі під будинком. У нас люди умовно за законом, а не за документами співвласники багатоквартирних будинків, повідомив він, але при цьому у них навіть немає землі.

«І ось уявіть в цій ситуації потрібно провести реформу в Україні. У Польщі і земля, і власність, і оплата була зроблена, і був обраний управитель. Там була вибудувана модель, коли сам будинок управляється професійним управителем. В Україні управителі з'явилися три роки тому, а ОСББ з'явилися ще в 90-х роках, тобто на 20 років ми відстаємо. І це все гальмує реновацію, тому що у нас створені ОСББ, але немає професійних управителів», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Сергієнко, що місто – це складний організм і складна система, тому не можна сказати, що дороги чи зелені зони є найважливішими.

Також раніше для Знай.ua Жук заявляла, що з усіх комунальних підприємств Києва «Київтеплоенерго» найгірший.