До яких наслідків призведе запуск «Північного потоку-2»? Свою думку про це у програмі «Акценти» з Тетяною Резвін висловлює директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Які б гроші не обіцяли Україні в порядку компенсації за втрату транзиту – по-перше, не факт, що їх дійсно заплатять. А по-друге, втрати України від «СП-2» неможливо оцінити тільки в грошах. Якщо транзит газу через нашу країну буде припинений, то практично всі країни Східної Європи отримають газовий дефіцит. Вся європейська газова система заснована на тому, що газ качають зі сходу на захід. А обидва «Північні потоки» йдуть із заходу. І навіть якщо вони замінять весь обсяг колишніх постачань, то в Європі немає достатніх потужностей, щоб прокачати газ на схід. При цьому загальний газовий дефіцит Східної Європи – приблизно 25 мільярдів кубометрів на рік. Приблизно стільки газу споживає Україна. А при новому розкладі вона виявляється на найдальшому кінці труби – і, відповідно, страждає найбільше», - говорить експерт.

За його словами, до України в цьому випадку газ просто фізично не буде доходити – його розкуплять по дорозі.

«Польща виявиться майже в такому ж становищі, як Україна, хоча у неї є інші джерела постачань газу. Та й іншим східноєвропейським країнам буде не краще, ніж нам», - вважає Олександр Харченко.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше політолог Андрій Багінський висловив припущення, що Україна у зв'язку з запуском «СП-2» отримає від Заходу тільки слова підтримки.

Також Знай.ua повідомляв, що, на думку політолога Ігоря Петренка, Україна свого часу упустила момент, коли можна було перешкодити будівництву цього газопроводу.