Політолог Руслан Бізяєв у своєму блозі «Історичні хроніки» розповів про позиції Польщі на міжнародній арені, що стрімко погіршувалися у кінці 20-х років ХХ століття.

Політолог зазначив, що у кінці 20-х років XX ст. у польській зовнішній політиці все більш виявлялися тенденції до відстоювання досягнутих позицій і збереження статусу-кво. За його словами, Локарнські угоди продемонстрували, що Франція і Великобританія не були готові гарантувати стабільність кордонів у Східній Європі.

«Найбільші складнощі у Польщі виникли з традиційним союзником – Францією. Цьому багато в чому сприяла політика бріандизму, що проводилася Парижем і передбачала зближення Франції та Німеччини. У французькій пресі проходили масштабні антипольські кампанії. Найчастіше вони фінансувалися з Берліна. Відносини з сусідніми країнами у санаційної Польщі швидко погіршувалися. У Німеччині прагнення до перегляду кордонів з Польщею було офіційно зазначено ще у 1925 році», - розповів Бізяєв.

За словами політолога, з кожним роком заяви німецьких політиків і дипломатів з цього питання ставали все більш агресивними, а після проблиску в стосунках з СРСР напередодні травневого перевороту 1926 послідував тривалий період дипломатичної стагнації.

Крім того, додає Бізяєв, відносини Польщі з Чехословаччиною так і не були налагоджені, а у відносинах з Литвою не могло йти мови про позитивні зрушення без вирішення питання про віленський район, окупований Польщею: обидві країни охоче надавали притулок для українських військових емігрантів, що теж ускладнювало відносини.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«З усіх сусідів тільки з Румунією у Польщі були хороші відносини. Але вони ускладнювалися тим, що в стосунках Москви і Бухареста не було врегульоване бессарабське питання. Як бачимо, не минуло й п'ятнадцяти років, як добра і мила «панянка» встигла зіпсувати відносини виключно з усіма своїми сусідами», - заявив Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Бізяєв розповів про створення Союзу поляків.

Крім цього, для Знай.ua Бізяєв розповів про бурхливий розвиток армії Радянського Союзу в 30-х роках ХХ століття, яку називали найсильнішою в Європі.