Політолог-міжнародник Максим Ялі у своїй програмі «Контрольний удар» розповів, в яких умовах пройде зустріч Зеленського і Байдена у Вашингтоні і чого варто очікувати Україні за її підсумками.

За його словами, обставини, що склалися після афганської ситуації, дають зрозуміти, що ніяких істотних проривів у двосторонніх відносинах між Україною і США, а тим більше в особистих між Байденом і Зеленським, очікувати в результаті цього візиту не варто.

«Головний фінансовий «пряник» Байден вже дав – розпорядження голові Держдепартаменту виділити додаткові 60 млн доларів на зміцнення української армії. Якщо подивитися розцінки, то на ці гроші можна купити кілька нових американських вертольотів. Але вже точно не вистачить навіть на одну установку ППО «Петріот», про які так мріють на Банковій», - розповів Ялі.

Політолог зазначив, що, якщо подивитися на кількість військової техніки і авіації, яку США залишили талібам після свого відходу з Афганістану, а потім порівняти з кількома сотнями протитанкових установок «Джавелін» і ще парою-трійкою списаних катерів берегової охорони «Айлендер», які Україна отримала за 7,5 років військового протистояння з Росією і її поплічниками в ОРДЛО, то стане зрозуміло, на якому місці у зовнішньополітичних інтересах США ми знаходимося. Причому, додав Ялі, незалежно від того, представник якої з двох партій перебуває на посаді президента США.

«Уже давно пора було зрозуміти українському керівництву побиту істину – лідер будь-якої суб'єктної держави, а тим більше наддержави, відстоює національні інтереси своєї держави. І що вони можуть змінюватися в залежності від зовнішніх обставин. Не кажучи вже про оглядку на підтримку зовнішньополітичного курсу з боку своїх виборців», - каже політолог.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Саме це, на думку Ялі, зараз і відбувається. За його словами, головним противником за світове лідерство і загрозою національним інтересам США в баченні Демократичної партії є Китай, а не Росія.

«Фактично, Байден зараз починає реалізовувати курс Трампа на поліпшення відносин з РФ. Який ті ж демократи, зважаючи на внутрішньополітичну боротьбу, не дозволили йому завершити, при цьому затаврувавши його «агентом Кремля» та ініціювавши розслідування спецпрокурора Мюллера про втручання Росії у вибори на боці Трампа», - заявив Ялі.

Як повідомляв Знай.ua, Багінський заявив, що Зеленський відвідає не лише Вашингтон, але й Каліфорнію.

Також Знай.ua писав про те, що Мусієнко заявив про необхідність обговорити з Байденом ймовірність розміщення ядерної зброї РФ у Криму.