У своїй програмі «Контрольний удар» політолог-міжнародник Максим Ялі прокоментував ту ситуацію та ті події, на фоні яких президент Зеленський летить у Вашингтон на зустріч із Джо Байденом.

Передусім ведучий міркує над причинами призначення візиту президента України на 30 серпня. На думку Ялі, пізня дата зустрічі була спробою остудити запал Зеленського з його частими експресивними заявами щодо президента США.

З іншого боку, первинну і найголовнішу мету такої дати візиту експерт вбачає в іншому: Байден хотів уникнути критики конгресменів Республіканської партії. «Конгрес зараз на канікулах, тому полум'яних промов у стінах Парламенту і тим більше резолюцій, які засуджують «здачу» України на поталу Путіну після його угоди з Меркель по СП-2, точно не буде», - пояснює він. Ведучий зазначає, що багато представників Демократичної партії також прихильно ставляться до України, а відтак критикували угоду Німеччини щодо Північного потоку-2 і пропонували Байдену зустрітися із Зеленським раніше.

Тим не менш, Ялі зауважує, що президент США, обираючи дату візиту Зеленського, і припустити не міг, чим обернеться для нього виведення американських військ з Афганістану. «Була втеча президента Афганістану з країни, капітуляція афганської армії, яка спричинила передчасне падіння Кабула, почалася евакуація американських військ і дипломатичного персоналу зі столичного аеропорту», - нагадує експерт про останні події. Також він нагадує про теракт представників ІДІЛ-Х, через який рейтинг Байдена постраждав найбільше за весь час його правління.

Ялі констатує, що напередодні зустрічі президентів України та США відбулися події, які завдали сильний іміджевий удар і особисто Байдену, і всій державі, але порушувати обіцянку і відкладати зустріч знову вже не можна було. «На такому тлі і відбудеться візит Зеленського в Вашингтон і зустріч з Байденом, яку він так довго чекав і не раз передчасно афішував», - констатує ведучий.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бортник заявив, що візит Зеленського значною мірою пройде в афганській тіні.

Також Знай.ua писав про те, що Воля заявив, що чергове перенесення зустрічі із Зеленським викликало б обурення в США.