У програмі Андреаса Умланда «Політична україністика» політолог і публіцист Антон Шеховцов прокоментував операцію КДБ щодо дискредитації Західної Німеччини, вже члена НАТО, наприкінці 1950-х років.

Як розповідає політолог, спершу цю акцію провели як експеримент поблизу Москви: провокатори навмисно писали гасла антисемітського характеру, а потім цю хвилю підхопило суспільство і вже саме активно виписувало подібні речі і малювало свастики. «Це відбувалося, як снігова куля. Вкидається ідея, люди вважають, що, значить, так можна і потрібно», - коментує Шеховцов.

Далі, розповідає він, експеримент провели і в Західній Німеччині, все пройшло за таким же сценарієм. «З одного боку, агенти, штазі, малювали свастики і антисемітські гасла, а потім цілком реальні західнонімецькі неонацисти підхоплювали цю ідею», - розповідає публіцист.

Принагідно він згадує і нещодавню смерть німецького журналіста і видавця Мануеля Оксенрайтера, який мав журнал Zuerst!, співпрацював зі спецслужбами РФ і брав участь в антиукраїнських акціях. «Він зайняв відверто прокремлівську позицію з початку російської агресії проти України», - підкреслює Шеховцов. Також він додає, що Оксенрайтер прихильно ставився до сирійського диктатора Башара Асада і брав участь у дезінформаційному супроводі сирійської компанії.

Тим не менш, політолог відзначає і певні заслуги цього німецького видавця: «Віддам належне, Оксенрайтер - це журналіст, який мав свій погляд на те, що відбувається, і який ми не поділяємо. Це людина, яка не боялася їздити в найгарячіші точки світу. Він звідти робив репортажі».

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Табах заявив, що у Путіна та його оточення КДБ-шні мізки.

Також Знай.ua писав про те, що Гончарук розповів, як його видавництво бере участь у інформаційній війні з РФ.