Футуролог Олексій Толкачов у своєму блозі «Толчок» розповів, чому вважає недоцільним перехід до парламентської форми правління в Україні, і пояснив, навіщо нам потрібен пост президента.

Він розповів, що багато хто пропонує прибрати посаду президента і перетворити Україну суто в парламентську республіку, де всі функції будуть передані від президента до голови виконавчої влади – прем'єр-міністра.

При цьому, говорить Толкачов, в нашій ситуації прем'єр-міністр буде контролювати практично всю повноту влади і спиратися на правлячу партію в парламенті, яка буде під впливом олігархів. Відповідно, зазначає футуролог, прем'єр-міністр буде вкрай далекий від інтересів народу, і до нього будуть ті ж претензії, що і до президента на сьогоднішній момент.

«З іншого боку, в умовах, коли Україна потребує швидкого стрибка, стрімкого ривка вперед, чи доцільно передавати центр влади парламенту, який буде проводити тривалі узгодження, консультації, прийняття законів по тривалих процедурах? Навряд чи парламент буде працювати в такому турборежимі. Так ось парламентська республіка – це дуже повільний забюрократизований інструмент», - заявив Толкачов.

За його словами, така форма правління працюватиме лише тоді, коли в державі вже буде досягнуто певної вершини розвитку і буде необхідно стабілізувати цей стан, щоб ніхто своїм свавіллям та одноосібною ініціативою не міг порушити цю гармонію. Тоді, пояснює футуролог, повноваження розподіляються в парламенті, процедура ускладнюється, і країна стабілізується на якомусь високому рівні розвитку.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

«Але якщо ми хочемо у вкрай короткий термін здійснити знакові досягнення, то нам необхідне єдине обличчя, яке буде головнокомандувачем, яке буде приймати рішення і контролювати їх виконання», - вважає Толкачов.

Як повідомляв Знай.ua, Рохов заявив, що з’являється категорія людей, яка не розглядає політика як месію.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Лановий назвав економічні помилки незалежної України.