Чи актуальне сьогодні для світу питання Криму в плані глобальної безпеки? На це запитання у студії My.ua відповів політичний експерт Артур Білоус.

«Я думаю, що пік був у 2014 році, коли відбулася його окупація і анексія. Були прийняті відповідні резолюції ООН і накладені санкції на Росію. Тепер питання, скоріше, регіональне, таких конфліктів дуже багато у світі. Інша справа, що не було такого прецеденту з часів Другої світової війни, коли одна держава просто забирала б територію іншої», - говорить він.

Є різні невизнані республіки, сепаратистські об'єднання типу Абхазії, Північної Осетії, Північного Кіпру або Східного Тимору. Але немає такого прикладу, щоб одна країна приєднала територію іншої держави, відзначає експерт.

«Був єдиний прецедент у 1991 році, коли Ірак анексував Кувейт, була відома операція «Буря в пустелі», яка закінчилася поразкою і подальшим падінням режиму Саддама Хусейна. А це - вперше такий неприємний інцидент», - говорить він.

Проте, до всього звикають, і це питання поступово йде з порядку денного, хоч і небезнадійно.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

«Мабуть, єдина користь, яку я бачу не з точки зору піару президента і його команди, а для користі справи, для України - те, що питання Криму збіглося з 30-річчям незалежності, багато іноземних гостей залишилися на святкуванні. Вдалося зібрати, принаймні, хоча б 45 країн - досить багато. Досить представницька конференція, і Крим хоча б формально повернутий до світового порядку денного. Яким буде коефіцієнт корисної дії, чи допоможе повернути нам Крим, наскільки це можливо в доступному для огляду майбутньому - це питання риторичні, що залишилися без відповіді», - резюмує Білоус.

Знай.ua повідомляв, що Шеховцов назвав імена кремлівських агентів, що діють проти України.