Політолог Юрій Романенко у своєму блозі «Романенко. Важливе» розповів про складнощі ведення промислової політики в Україні та труднощі, з якими стикаються бізнесмени, які хочуть відкривати виробництва в нашій країні.

Романенко зазначив, що Україна конкурує з урядами інших держав, які створюють привабливі умови для розвитку в їхніх країнах промисловості, побудови заводів і виробництв, в тому числі, надають податкові пільги. За словами політолога, Україна не може надавати великим транснаціональним корпораціям вигідні податкові умови, оскільки у нас є певні зобов'язання перед МВФ.

«Друга складова – це питання, пов'язане з інженерними комунікаціями. Ви приїжджаєте до сусідньої Польщі і добре знаєте, якщо ви бізнесмен, що там місцева влада бореться, щоб затягнути якийсь великий транснаціональний і взагалі будь-який бізнес», - розповів Романенко.

Як приклад він навів велику транснаціональну корпорацію Shell, яка розмістила у Кракові свою штаб-квартиру, яка займається східною Європою, Туреччиною та іншими напрямками, пов'язаними з Євразією. За словами політолога, місцеві органи влади тут же підвели всі необхідні комунікації, для того щоб Shell тільки почали працювати в Польщі – це разюче відрізняється від України. Він зазначив, що наші монополісти постійно «заламують» ціни за підключення.

«Ти ще не відкрив бізнес, а у тебе вже кілька мільйонів доларів йде тільки на те, щоб ти підключився до електромереж, до води, тепла та інших інженерних комунікацій. І монополізація, яка є в цих секторах, вона абсолютно ніяк не підбадьорює державу. Перебуваючи під контролем цих монополістів, держава фактично зацікавлена в тому, щоб монополістам було добре, а не бізнесу», - заявив Романенко.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв заявив, що Китай стає центром нового геополітичного полюса.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв твердження Єрмолаєва, що колективний Захід залишився у минулому.