Директор по маркетингу групи компаній «Инфомир» Ігор Окландер у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» висловив свою думку про поточну модель економіки України. Економіка існує, в кінцевому підсумку, для того, щоб жителі країни відчували себе добре, процвітали, щоб рівень їхнього життя був досить високим, зазначив він.

Експерт нагадав, що існує три способи для держави заробляти гроші, перший з яких - це запозичення, постійне залучення зовнішніх коштів для того, щоб покривати поточні витрати.

«На сьогодні, як мені здається, ми дуже близькі, щоб йти цим шляхом. Другий, альтернативний шлях - розвивати імпортозаміщення, для того щоб за рахунок ресурсів внутрішнього попиту насичувати бюджет і таким чином піднімати рівень життя людей. Але тут є низка обмежень. Перше - у нас дуже маленький ринок, 30, 40 мільйонів - цього абсолютно недостатньо. Більш того, тут необхідно зменшити ставку облікового відсотка. У товаровиробників повинен бути легкий доступ до грошей, щоб вони розвивали виробництво», - розповідає Окландер.

Третій, найбільш перспективний шлях - це підвищення позитивного сальдо торгового балансу, тобто збільшення частки експорту над імпортом.

«На сьогодні у нас негативне сальдо торгового балансу, за підсумками 2020 року - близько одного відсотка. Але в цілому, якщо порівнювати 2014 рік з 2020, то наш експорт упав у грошовому вираженні на 20 мільярдів доларів», - робить висновок економіст.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Рохов розповів про появу в Україні категорії людей, яка не розглядає політика як месію.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Лановий назвав економічні помилки незалежної України.