У новій програмі «Акценти» з блогером Тетяною Резвін фінансовий експерт Михайло Стрельніков розповів про відсутність в Україні системи захисту прав споживача.

«В Україні відсутня як така система захисту прав споживача, яка до 2014 року якимось чином існувала не зовсім в ідеальному стані, але була. Була інспекція із захисту прав споживачів і було куди звернутися. Ця інспекція захищала права споживачів не тільки при купівлі масла та сметани, а мова йшла і про фінансові послуги. У 2014 році система захисту прав споживачів була знищена під гаслом: всі йдемо в суд, як в цивілізованих країнах, нічого розводити якісь інспекції», - повідомив він.

Стрельніков сказав, що при цьому у наших сусідів в Польщі така інспекція існує і управління у справах захисту прав споживачів підпорядковується прем'єр-міністру і має дуже великі повноваження. В Україні це все знищили, підтвердив він, і запропонували всім йти в суд, а пропозиція на сьогоднішній день йти в суд прирівнюється до простого відсилання.

«Суди не укомплектовані і близько трьох з половиною тисяч суддів знаходяться не в системі правосуддя, а це значить, що на інших суддів навантаження збільшилося в десятки разів. Тому справи розглядаються роками. З такою судовою системою, як у нас, захищати права споживачів дуже складно. Тим більше, що в нашій судовій системі мається на увазі, що споживач не має рації, а праві банки, фінансові організації, ЖКГ, а ми не праві і нам потрібно йти і доводити протилежне. Наша система по захисту прав громадян перевернута з ніг на голову і невідомо, коли вона стане назад», - резюмував він.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Павловського, що право на реструктуризацію боргів по ЖКГ передбачено законом.

Також раніше для Знай.ua Котенкова розповідала про послуги ЖКГ: тарифи підвищуються, а якість залишається на тому ж рівні.