Політолог-міжнародник Максим Ялі у своєму блозі «Контрольний удар» розповів про позитивні підсумки візиту української делегації в США, в тому числі в енергетичній та оборонній сфері.

«Варто відзначити певні зрушення в енергетичній сфері. Американська компанія Westinghouse і український «Енергоатом» підписали меморандум про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту. В майбутньому планується побудувати ще чотири блоки по технології Westinghouse. Загальна вартість проєкту становить до $30 млрд», - розповів Ялі.

Політолог зазначив, що поки немає інформації про те, за рахунок яких коштів буде побудований новий блок, хто буде давати кредити і під які відсотки. Він вважає очевидним, що в України таких колосальних коштів немає. За його словами, меморандум - це декларація намірів, і попереду ще багато роботи.

«Але напрямок правильний і необхідний, враховуючи зношеність українських атомних блоків і низьку собівартість атомної енергетики. Так само варто відзначити, що «Укроборонпром» в рамках візиту української делегації в США підписав з американськими компаніями ряд контрактів. Загальна вартість цих угод становить 2,5 млрд доларів. Але більш докладної інформації поки немає. Тому рано робити остаточні висновки», - каже Ялі.

На його думку, результати очікувані, враховуючи зовнішні і внутрішні обставини в США. Політолог зазначив, що 60 мільйонів доларів - це саме та сума, яка точно піде на зміцнення української армії: за її рахунок будуть поставлені додаткові заряди протитанкових ракет для «джавелінів», що, безумовно, плюс.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

«У Зеленського попереду багато роботи і випробувань вже цієї осені», - підсумував Ялі.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бізяєва, що основні очікування України пов'язані з виділенням США кредитів в розмірі 3 мільярдів доларів.

Також раніше для Знай.ua Романченко розповідав, за яких обставин будівництво Північного потоку-2 може бути зупинено.