Лікар-епідеміолог Сергій Кравченко в ефірі програми “My.ua” з Катериною Павловою розповів, чому не варто звертати увагу на зниження епідеміологічної ефективності вакцин від COVID-19.

"Зараз епідеміологічна ефективність вакцин значно знизилася. Навіть по наймоднішим, американським, і всім іншим. І в деяких випадках склала 66%... Чомусь такий ажіотаж і у населення, і в тому числі серед медичних працівників, коли починається обговорення вакцин, всі звертають увагу виключно на один показник — епідеміологічну ефективність вакцин. Насправді у вакцини перше і основне — це безпека. Друге — це імуногенна ефективність", - сказав Сергій Кравченко.

Він зазначив, що важливо, щоб після вакцини вироблявся гуморальний імунітет і клітинна пам'ять.

"І останній показник, це якраз епідеміологічна ефективність... Треба звертати увагу на імуногенність вакцин. Тому що якраз імуногенність дозволяє пацієнтам, навіть якщо вони провакциновані і захворіли, хворіти в легкій формі, і бути застрахованими від тяжкого перебігу хвороби, від госпіталізації і від смерті", - додав Кравченко.

За його словами, реально вакцинуватися протипоказано тільки 2% людей через алергії або хвороби. Цей відсоток істотно не впливає на поширення хвороби.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Він зазначив, що при цьому люди, які відмовляються вакцинуватися без протипоказань, мають ризик захворіти, що сприятиме подальшим мутаціям вірусу, через що вакцини будуть ставати менш ефективними.

Як повідомляв Знай.ua, науковці оприлюднили нові дані про коронавірусну вакцину: "Ефективність виявилася не такою високою".

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Арістов розповів, що відбувається з людиною, яка перехворіла на COVID-19.