Намагаючись осмислити питання Київській Русі для сучасної України, ми виходимо на більш масштабне питання про повернення України в історію. Про це український філософ Сергій Дацюк розповів у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

«Не у всіх є це уявлення про історію. У більшості є уявлення про хронологію, про колективну пам'ять, яка принципово відрізняється від історії тим, що вона вибіркова, ідеологічна і жорстко оціночна. Щоб зрозуміти, що таке увійти або не ввійти в історію, вже треба розуміти, куди там входити. Виявляється, не у всіх є історія, і не всі є історичними народами», - говорить він.

Перш за все, ніякої єдиної історії немає, є багато історій, зазначає вчений.

«Ми, виділяючи якусь одну історію, точніше, історичний наратив, думаємо, що це і є єдино можлива історія. Але французькі теоретики звернули увагу, що історичних наративів є багато. І в цьому сенсі немає якоїсь історії загальної, є різні історії. Якщо мислити більш загально, то історія - це не про минуле, це не пам'ять, не хронологія. Якщо є різні історії, то, очевидно, є різне уявлення про час. А це значить, часів є багато. У стародавніх греків було, як мінімум, три уявлення про час. Хронос, лінійний і нерозривний час. Кайрос, божественний, розривний час, час перетворень. Є циклос, час самодостатній, найвідомішим і зрозумілим нам є історичний рух по колу», - розповідає Дацюк.

Українці рухалися в циклічному часі, рідко потрапляючи під час кайроса.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Він був нав'язаний ззовні. А коли ми опинялися в лінійному часі, ми відразу його виводили в циклос, тобто продовжували рух по колу. Ми не могли розважити самостійно ні розірвати цей лінійний рух, ні вийти з цього кругового руху», - пояснює він.

Знай.ua повідомляв, що Лановий назвав економічні помилки незалежної України.

Також Знай.ua повідомляв, що Андрусів вважає українців нацією невдах.