Президент України отримав багато завдань, а Байден – час. Такими, за словами політолога-міжнародника Максима Ялі, є результати візиту Зеленського у Вашингтон. Детальніше про це він розповів у програмі «Контрольний удар».

За словами експерта, усі позитивні сигнали і заяви про підтримку державного суверенітету України та її територіальної цілісності були ще до зустрічі. А підписані під час візиту Зеленського угоди, каже Ялі, не мають конкретики. Зокрема, він розглядає рамковий договір між міністрами оборони США та України: «Він ні до чого не зобов'язує американську сторону, а лише є основою для подальшого наповнення за підсумками численних зустрічей і засідань», - пояснює ведучий.

З іншого боку, він розуміє, що Зеленський може скористатися цими меморандумами і представити їх у ЗМІ як перемогу, як новий рівень американо-української співпраці. Тим не менш, сам Ялі вважає, що подальша доля цих угод залежить від президента України та його команди: вони так і обмежаться намірами чи все ж перейдуть до конкретики.

Загалом, каже політолог, за підсумками зустрічі Зеленського з Байденом Україна має провести ще значну роботу. «Умовно кажучи, під час зустрічі із Зеленським президент США «нарізав» йому старі-нові завдання по реформах судової системи, боротьбі з корупцією та олігархами. Поквапив із завершенням земельної реформи», - розповідає він.

Також Ялі відзначає, що США схвально оцінили відкриття ринку землі в Україні, адже тепер на нього зможуть вийти американські ТНК. Окрім цього, додає експерт, Байден ймовірно і засудив різкі випади України проти нього через ситуацію з Північним потоком-2 і НАТО. Але загалом політолог робить такий висновок: «Байден виграв час, який йому настільки необхідний зараз, а далі видно буде».

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Також він нагадує, як про цей візит відгукнувся сам президент України: у нього з президентом США відбулася продуктивна 2-годинна«чоловіча розмова» і обидві сторони були в ній зацікавлені. Також він додає, що Зеленський описав атмосферу розмови з Байденом як нормальну, хоч і не завжди сонячну. «Найбільш красномовними є коментарі самого Зеленського щодо зустрічі», - підкреслює Ялі.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі розповів про домовленості США і України в енергетичній сфері.

Також Знай.ua писав про те, що Ялі назвав перенесення зустрічі Зеленського з Байденом на 1 вересня символічним.