У новому випуску програми «Знай наших» з політологом Тарасом Загороднім засновник школи Володимир Співаковський розповів, яким шляхом потрібно йти, щоб в сьогоднішніх реаліях зробити реформування системи освіти.

«Не зважаючи на те, що у світі відбувається багато безглуздих ситуацій і політичних, і економічних, і соціальних, я вважаю, що зараз найсприятливіший час для того, щоб здійснювати перевороти в тих галузях, які переходять в глобальний світ. Ми зараз є свідками переходу з індустріальної епохи в інформаційну, від колишнього світу до глобального», - повідомив він.

Співаковський заявив, що на це все наклалися світові пандемії і криза, а це означає, що та система освіти, яка була досі і була адекватна тому часу, зараз не є такою. Тому питання про те, які потрібно здобувати навички, вважає він, вже не може бути єдиним питанням. Він підтвердив, що провів велику дослідницьку роботу з вивчення систем освіти в багатьох країнах і прийшов до свого висновку.

«Я зрозумів, що треба мати відповідь не на одне питання «чому вчитися?», а на сім базових питань. І найголовніше з них це «навіщо?» і його ставлять практично всі діти. І виявляється на це питання є пару десятків відповідей, і вони всі логічні. Наприклад, вчитися для себе, або щоб вступити до університету, або щоб здати ЗНО, або щоб добре заробляти і ще багато відповідей. Але під різні відповіді «навіщо вчитися?», будуть різні відповіді «чому вчитися», - розповів він.

Співаковський заявив, що після цього виникає питання, а як? Тому що на сьогодні у світі існує кілька десятків технологій навчання, підтвердив він, а наступне питання, хто це буде робити, оскільки крім вчителів тепер є багато людей всередині професії вчитель з різними субпрофесіями.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

«Наступні питання, які виникають, це «де вчитися?» і «скільки за це треба платити?». І маючи сім відповідей на ці питання, ми можемо отримати реформовану систему освіти», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Ніколаєнко, що у нас може бути шкіл менше, ніж університетів.

Також раніше для Знай.ua Рубін пояснював, що не так з IT-освітою в Україні.