Чи ввійшла Київська Русь в історію і чи є шанси зробити це в України? Про це розповів український філософ Сергій Дацюк у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

Філософ зазначає: так, була Києво-Могилянська академія. Але чи дала вона нам своїм мисленням нові простори, які б дозволили нам увійти в історію? Ні. «Крім дозвільних інтерпретацій ми нічого не отримали. Ми не пішли по шляху входження в історію», - підсумовує він.

Київська Русь, навпаки, була в історії.

«Вона задавала цю безліч, і у неї ця множинність була. Вона утримувала цей маршрут, який виходив далеко за межі. Вона здійснювала експансію. Грубо кажучи, ми ходили походами за межі Київської Русі, не тільки до Візантії. Ми працювали так-сяк з територіальним простором, з торгівлею. Втягування нас в простір, змістовне християнство, і протистояння з язичництвом давало нам тривалий час енергетику дій», - міркує філософ.

На його думку, це протистояння, за великим рахунком, крім руйнування Батиєм у 1240 році Києва, мало негативний вплив: «Воно фактично зсередини його зруйнувало. Що таке міжусобні війни? Це в тому числі ось це протистояння язичництва і християнства, світоглядне протистояння. Тому що кожен по-різному це бачив. Кожен по-різному переживав цей розрив на рівні проявів», - говорить він.

Популярні новини зараз
На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Дацюк робить висновок: «Відсутність мислення позбавило нас змоги вийти на входження в історію. З огляду на все це, чи можемо ми сказати в принципі про своє входження в історію? Друге питання: чи потрібно нам це взагалі? Третє питання: чи є у нас хоч якісь передумови до цього?».

Як повідомляв Знай.ua, Росс передбачив, що центр слов’янської культури переміститься до Києва.

Також Знай.ua передавав думку Андрусіва про українців: Народ, який втратив метрополію, позбувся колоніалізму і лишився колоніальним.