У програмі «On target з капітаном Гарі Табах» білоруський економіст, поляк за національністю, президент Науково-дослідного центру Мізеса Ярослав Романчук зізнався, що не вивчав історію, і пояснив, чому саме.

Як розповідає гість програми, колись батькам було страшно розповідати правдиву історію. «Всі свої історичні підручники я викинув, бо там була суцільна брехня», - додає він. А відтак, каже Романчук, він не вивчав пропаганди та штампів про Монгольське ярмо чи Льодове побоїще. «Це було з тієї опери - сценарій, написаний в ЦК КПРС», - підкреслює економіст.

Зокрема, він розповідає, що в його селищі Сопоцькин на Гродненщині до кінця 1950-х років лісами ховалися «зелені брати», які діяли проти СРСР. «У нашому селищі жартували: в армію йти зі своєю зброєю чи ні? Сенс цієї фрази я зрозумів тільки в 90-х», - зауважує політик.

Далі Романчук згадує, коли дізнався про трагедію Катині. За його словами, це був 1989 рік, тоді вже починали про це говорити, зокрема поляки розповіли йому про розстріл 22 тисяч їхніх офіцерів. Також експерт зазначає, що занедбані могили польських офіцерів, вбитих військами СРСР, були і в його селищі. Пізніше, додає економіст, могили відновили, а він для себе вирішив, що про ці події ніколи не можна забувати.

Окрім цього, гість програми розповідає, що було ще одне таке місце у Смоленській області. Як він довідався пізніше, офіцерів туди заманили обманом, пообіцявши союз і спільну боротьбу з фашистами.

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

За словами Романчука, колись про всі ці події інформації не було, але зараз все інакше. «У Вайди є чудовий фільм з приводу Катині. Це данина пам'яті, історичної правди», - додає експерт.

Як повідомляв Знай.ua, Дацюк заявив, що відсутність мислення позбавило нас змоги вийти на входження в історію.

Також Знай.ua писав про те, що Романчук розповів, як був свідком розпаду СРСР.