Колишній депутат 8-го скликання та кандидат фізико-математичних наук Віктор Вовк у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розповів, чому розвалився Радянський Союз. За його словами, інноваційний розвиток країни без свободи людей неможливий.

«Радянський союз був розвиненим індустріальним суспільством, яке протягом десятиліть конкурувало за світове лідерство. Заради світової ідеологічної конкуренції він реалізував цілу низку модернізаційних викликів: відбулася масова індустріалізація, був досягнений високий рівень технічного розвитку», - зазначив Вовк.

Як зазначив експерт, Радянський Союз – це було централізоване планове тоталітарне суспільство, яке конкурувало з децентралізованим ринково-демократичним суспільством, як США. За словами Вовка, свого часу ці дві концепції були прикладом розвинених суспільств.

«Є внутрішня логіка цивілізаційного розвитку і ця логіка вела до розвитку суспільства у бік пост-індустріалізації та інформаційного суспільства. І саме у цей момент, коли відбувся поворот, Радянський Союз почав катастрофічно програвати конкуренцію, тому що на перший план вийшли вимоги системної інноваційності», - підкреслив Вовк.

На думку експерта, інноваційний розвиток без свободи неможливий, тому у цій моделі розвитку Радянський союз почав швидко програвати. За словами Вовка, Радянський Союз виявився приреченим у довгостроковій перспективі.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

«Індустріальне суспільство, базоване на вільній людині, виграє у індустріального суспільства, базованого на людині-гвинтику, яка виконує функцію у жорсткій системі. Конвеєр це одне, а коли ти маєш писати комп’ютерну програму і створювати інноваційну продукцію…», - сказав Вовк.

Як повідомляв Знай.ua, Щерба високо оцінив роботу Міністерства закордонних справ.

Також Знай.ua публікував слова Щерби, що Україну представляють країною, яка ніяк не може знайти себе.