Політичний експерт Тарас Загородній поміркував у програмі «Суть подій» з журналісткою Любов'ю Завальнюк над наслідками підписання меморандуму зі Сполученими Штатами для української атомної енергетики.

Як зазначає гість програми, 40% енергетики у Франції – це АЕС, там їхня робота стабільна і ніхто нічого закривати не збирається. Сам він зізнається, що не вірить в успіх зелених технологій і тому прихильно ставиться до атомної промисловості. Аби не бути голослівним, Загородній нагадує про проблеми Німеччини з вітром і сонцем після закриття АЕС.

А відтак, каже експерт, добудувати українські енергоблоки – розумне рішення. «Тому що термін експлуатації наших АЕС не безмежний», - підкреслює експерт. Загородній розповідає, що Україна має ще радянські атомні станції – Рівненську та Хмельницьку АЕС, окрім яких є ще недобудований майданчик на Південноукраїнській АЕС в Миколаївській області. «Запорізьку АЕС вже нікуди добудовувати, там вже шість блоків і вона найбільша в Європі», - констатує він.

З іншого боку, політолог ставить питання про фінансування: «Думка є добудовувати ці блоки, але знову ж таки, незрозуміло хто буде платити і скільки це буде коштувати». Він пояснює, що будь-який інвестор хоче мати гарантії вигоди від своїх вкладень.

Ще одне питання, яке ставить Загородній, це доцільність добудови атомних станцій. На його думку, можливо, варто радше подумати про їхню модернізацію. «Тому є сенс добудови, але є і сенс в модернізації, якщо це буде дешевше коштувати, тому треба розглядати різні варіанти», - міркує політолог. Загалом експерт констатує, що передусім Україна має мати вигоду і захищати свої інтереси.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Загородній розповів про нову ідею нашої влади перебудувати хрущовки.