Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук у програмі “Акценти” з Тетяною Резвін розповів, як за кілька років перестати збирати податки на доходи фізичних осіб з людей, що не отримують прожиткового мінімуму.

“Чи є моральною ситуація, коли людина отримує на родину доходів менше, ніж прожитковий мінімум, а у неї забирають податки? Абсолютно несправедливо, якщо йдеться про податок на доходи фізичних осіб. Тобто, держава офіційно каже: “Так, ми розуміємо, що у вас доходи менше прожиткового мінімуму, а ми з вас збираємо кошти”. Тому ми повинні, і це не можна зробити в один рік, в один присіст, вам потрібно 2-3 роки для того, щоб привести до ситуації, коли доходи родин нижче прожиткового мінімуму не оподатковуються”, - сказав Борис Кушнірук.

Він зазначив, що при цьому, якщо доходи трохи вище прожиткового мінімуму, то податок має розраховуватись саме від суми, що є поверх мінімуму.

“І ви оподатковуєте лише цю частину. І лише для інших верств населення можете брати якусь основну вашу ставку оподаткування. Чому цього не можна зробити зразу? У нас же податок на доходи фізичних осіб — це головний податок для місцевих громад. Якщо спробувати зробити в один рік цей крок, який я сказав, у вас виявиться що значна частина, особливо малих населених пунктів, залишиться без доходів. Тому що саме там проживає дуже багато людей з низьким рівнем доходів”, - додав Кушнірук.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бортник заявив, що у нас половина суспільства — це бідні люди.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Завальнюк розповіла, в яких випадках можуть позбавити житла за борги по комуналці.