Від втрати субсидії до конфіскації житла. Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, як українців можуть покарати за борги по комунальним послугам.

«Згідно із законодавством, якщо споживач вчасно не платить за комунальні послуги, він зобов'язаний сплатити пеню. Розмір пені повинен бути встановлений договором про надання комунальних послуг з підприємством, яке їх надає», - говорить Завальнюк.

Вона пояснила, що, якщо є заборгованість держави за надані населенню пільги і житлові субсидії, пеня не нараховується, а також вона не нараховується, якщо споживач комунальних послуг може належним чином підтвердити, що йому заборгували зарплату.

«Борги за комунальні послуги можуть стати причиною втрати субсидії. У субсидії відмовляють, якщо управління соціального захисту населення отримає інформацію про наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг або витрат на управління багатоквартирним будинком, термін позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – на даний час це 340 грн», - розповіла Завальнюк.

Журналістка зазначила, що навіть в разі стягнення боргу за комунальні послуги через суд, воно відбувається в першу чергу за рахунок грошових коштів боржника, зокрема, в банках і інших фінансових установах, та інших цінностей. За її словами, продаж єдиного житлового будинку або квартири, в якій живе боржник, щоб покрити суму боргу, відбувається в останню чергу.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

«Він неможливий в разі, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати – станом на 01.07.2021 це 120 000 грн. В такому випадку виконавець судового рішення зобов'язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника. Однак якщо іншого майна немає, а сума боргу перевищує 20 мінімальних заробітних плат, державний або приватний виконавець має право накласти на житло арешт і продати його», - пояснила Завальнюк.

Як повідомляв Знай.ua, Завальнюк повідомила про продовження зростання цін на продукти харчування.

Також Знай.ua повідомляв, що Фурса заявив, що субсидії не повинні даватися багатим.