У своєму блозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ розповів, які економічні питання повинна була підіймати Україну під час візиту в Америку.

«Україна, в принципі, могла б підіймати питання про створення спеціального торгового режиму. Україна могла запропонувати Америці дозволити продавати без квоти і без мита наші товари, в першу чергу – промислові. Так звана програма «все крім зброї» – це коли ти можеш продавати все, крім озброєння на американському ринку. Ми могли б говорити про те, щоб Америка випустила свої гарантії і сформувала за рахунок цих гарантій фонд гарантування інвестицій в Україну на випадок форс-мажору у вигляді війни», - повідомив він.

Кущ сказав, що Україна могла б попросити у США, щоб федеральна резервна система в особі нью-йоркського резервного банку могла виділити нам ослаблення з підтримки валютної доларової ліквідності НБУ. Такі лінії з підтримки ФРС відкривала після кризи 2008 року, підтвердив він, для десятків країн з Латинської Америки та Азії, з якими вона співпрацювала.

«Україна могла підняти питання щодо скасування мита на український метал у розмірі 25%, і ми могли б безмитно продавати свій метал, труби та колісні пари на американському ринку. Щоб хоча б локомотиви, які ми купуємо в Америці, робилися з нашого металу. І навіть скасування 25% цього мита ми не змогли добитися під час нашого візиту в Америку. Поки українські лідери не перейдуть на чіткі, прагматичні і раціональні критерії й сенси, ми не побачимо економічного прориву», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бортника, що прориву в американо-українських відносинах не відбулося.

Також раніше для Знай.ua Ялі розповідав, які завдання отримав Зеленський від Байдена.