Яких наслідків варто очікувати від запуску «Північного потоку-2»? Це питання у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає політичний експерт Владислав Дзівідзінський.

«Північний потік-2» вже добудований, але запустити його планується не раніше 1 жовтня. При цьому нещодавно стало відомо, що у Німеччині земельний суд заборонив швейцарському дочірньому підприємству «Газпрому» бути єдиним оператором «СП-2». Євросоюз не хоче на своїй території віддавати РФ монополію і на постачання газу, і на володіння газопроводом. Газова монополія означає повну залежність Європи від Росії. Це буде мати й економічні, і політичні, і навіть військові наслідки. Для Європи критично важливим фактором завжди була незалежність. І тепер європейці, посилаючись на Третій енергетичний пакет, кажуть, що монополія заборонена. Таким чином, Росію позбавили статусу одноосібного оператора», - зазначає експерт.

На його думку, такий варіант розвитку подій грає на руку Україні.

«Газ, який використовується в Європі, на 43 відсотки є російським. РФ прагне тримати Європу на газовій голці. І зараз Україна зобов'язана використовувати ситуацію, адже саме в Третьому енергопакеті закладені гарантії для України щодо диверсифікації постачання газу, диверсифікації ризиків», - нагадує Владислав Дзівідзінський.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше енергетичний експерт Геннадій Рябцев розповів про те, скільки газу в українських сховищах належить «Нафтогазу».

Також Знай.ua повідомляв, що економіст Юрій Атаманюк назвав наслідки запуску «Північного потоку-2» для України та для Німеччини.