Київ опинився під впливом відразу декількох напрямків і чинників, і вони злилися досить позитивно для розвитку міста. Про це дослідник історії Києва Михайло Ганницький розповів у програмі «Головне питання» з Борисом Бронштейном. Мова і про чинники культурно-політичні, і про економічні.

«Київ стоїть на роздоріжжі різних торгових, а потім і культурних доріг. На тлі населення, яке складалося ще за часів Речі Посполитої, входження Києва до складу спочатку Литовського, потім Польської держави, тут формувався українське населення. У той же час тут було і стороннє населення з Великоросії. Час від часу тут складалися єврейська і польська громади», - говорить він.

Тут були представники інтелігентних професій з Німеччини, Швейцарії, Бельгії, різних інших народів. «Говорити про Київ - це говорити про злиття національностей. Вони були представлені по-різному, але кожен з цих камінчиків мозаїки займав своє досить важливе місце», - стверджує історик.

Місто було на стику різних зон, в тому числі природних. На південь від Києва вже починалася степова зона, на північ - лісова.

«Культурні впливи - і західні, і східні тут перемішувалися. Причому сам Київ, з одного боку, дуже добре вбирав ці впливи, з іншого - сам і генерував. Тому що Київ, як відомо, був ще з часів хрещення Русі релігійним центром слов'янського народу. У Києві був відомий і найдавніший з монастирів Русі: Києво-Печерська лавра», - продовжує Ганницький.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Київ був місцем паломництва, і в той же час в Києві формувалися релігійні та світські вчення.

«Церковна реформа в Московському царстві значною мірою була обумовлена впливом київських священників, тлумачів церкви, які ці вчення протранслювали з Європи. А в ХIХ столітті Києву пощастило ще стати важливим економічним центром», - зазначає історик.

Як повідомляв Знай.ua, Росс передбачив, що центр слов’янської культури переміститься до Києва.

Також Знай.ua повідомляв думку Сергія Дацюка, Чи ввійшла Київська Русь в історію і чи є шанси зробити це в України?