Історик Михайло Ганницький розповів у програмі «Головне питання» з Борисом Бронштейном про національне і культурне розмаїття Києва часів царської імперії.

«Православних у Києві було 80 відсотків, це була переважаюча більшість. Але водночас Олександр II полегшив обраним категоріям євреїв перебування в Російській імперії. Він фактично зробив для деяких категорій євреїв прозору «смугу осілості», яка раніше для них була непрохідною. А Київ з часу Миколи I було зі «смуги осілості» вилучено. Найнаселеніша губернія Російської імперії була в «смузі осілості», і Київ і його центр - не в межах», - говорить він.

Завдяки цьому єврейське населення Києва становило відсотків десять. Це на порядок більше, ніж зараз. Водночас досить впливовою була польська громада, помітним було німецьке населення, вихідці з Австро-Угорщини і Чехії, з інших країн, навіть необов'язково російські піддані.

«У Києві вистачало серед купецтва і швейцарських підданих, і австрійських, і німецьких, і прусських. Всі вони становили загальний конгломерат. У відсотках, може бути, це виглядало не так сильно, але в культурному коді відбилося. Водночас ці 80 відсотків православного населення були досить різні. Як і у всякій імперії, якусь частину населення, як і в будь-якому регіоні, складають такі завзяті прихильники імперського центру. Такі справжні росіяни, які не бажали слухати ніяких сепаратистських ідей», - розповідає історик.

Водночас, за його словами, українське населення було і в Києві помітним. Особливо воно переважало в самій Київській губернії, в містечках і селах. «Хоча містечках і єврейське населення було досить потужним, - уточнює він. - Але люди навіть з дворян, які росли в цій обстановці, на своїх хуторах, зберігали цей культурний український код з дідів-прадідів, ще з козацьких часів».

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Росс передбачив, що центр слов’янської культури переміститься до Києва.

Також Знай.ua повідомляв думку Сергія Дацюка, Чи ввійшла Київська Русь в історію і чи є шанси зробити це в України?