Дослідник історичної спадщини Києва Михайло Ганницький у програмі «Головне питання» з Борисом Бронштейном розповів про участь караїмів у київському житті. Зокрема, історик згадав, що караїмська діаспора кількісно була дуже скромна, не більше 500 осіб.

«Але вийшло так, що саме караїми як на півдні, в основному в Криму, в Євпаторії, так і власне в Києві майже монополізували тютюновий бізнес», - зазначає він.

У Києві жили сімейства Когенів і Дуванів, Дувани були виробниками тютюнових гільз для цигарок.

«Ці сімейства дозволили караїмській громаді мати у своєму розпорядженні достатні засоби і побудувати прекрасну споруду - кінассу і розташовувати кладовище поруч із єврейським цвинтарем. На місці караїмського кладовища зараз стоїть спорткомплекс «Авангард», - зазначає Ганницький.

Так ця, досить обмежена в кількісному відношенні громада, зіграла свою роль в становленні Києва. До речі, сімейство Дуванів було широко відомим в Російській імперії. Один з представників цього прізвища був деякий час градоначальником в Євпаторії.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«А в Києві був артист і театральний підприємець Іссак Езровіч Дуван-Торцов. Це відомий театральний діяч, який був антрепренером і керівником театру Соловцова, найбільшого драматичного театру в Києві. Йому було легше це робити завдяки спорідненості з цим заможним сімейством. Часто антрепренери боялися нововведень, рішучих кроків, запрошення відомих акторів. А раптом розоряться?», - каже історик.

А Дуван Торцов цього не боявся.

«Він міг собі дозволити запросити якихось акторів. Через якийсь час виявлялося, що він потрапив у точку, ці актори ставали улюбленцями публіки. Це зіграло на користь театру Соловцова», - робить висновок Ганницький.

Як повідомляв Знай.ua, Окландер порівняв урядову підтримку бізнесу у світі та в Україні.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Лановий назвав економічні помилки незалежної України.