Економіст Віктор Скаршевський у програмі Мирослави Бобровської «А как на самом деле?» розповів, як працює розподіл коштів МВФ.

«Це дуже специфічний розподіл. МВФ розподілив по всьому світу серед 190 країн, які є членами МВФ, 650 млрд доларів. І квота України – 0,42%, і, відповідно, ми отримали 2,7 млрд доларів у серпні», - каже експерт.

За його словами, Україні не потрібно повертати ці гроші, але є нюанси.

«Тобто нібито все добре. Сам по собі розподіл безкоштовний. Якщо ми не використовуємо ці гроші, ми нічого не платимо. Але як тільки ми починаємо їх використовувати, ми повинні платити за ту суму, яку ми використовували. І оскільки це вже не перший такий розподіл... Це другий розподіл, перший був у вересні 2009 року – ми тоді отримали 1,7 млрд доларів», - сказав Скаршевський.

Він зазначив, що за використання грошей, які Україна отримала у 2009 році, наша країна заплатила МВФ понад 45 млн доларів відсотків.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«У цьому році ми отримали 2,7 млрд. Їх справді можна використовувати і на погашення боргів, і на фінансування дефіциту бюджету... Як уряд вирішить, так і будуть ці гроші використані. Але вони явно не будуть лежати мертвим вантажем, щоб за них нічого не платити. І якщо буде використана повна сума – 2,7 млрд доларів, які ми отримали – то ми щорічно будемо платити близько 1,5 млн доларів за використання цих грошей. Це відносно небагато, але ми будемо платити, тобто це платне використання. Розподіл безкоштовний, використання – платне», - резюмував економіст.

Як повідомляв Знай.uа, Атаманюк пояснив, на що МВФ дав Україні 2,7 млрд доларів.

Також Знай.uа писав, що Гладких розповів, чи росте добробут українців.