Економічний експерт Андрій Новак в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай 24" розповів, чому складно спрогнозувати держбюджет на 2022 рік.

“Ще ніколи не було таких випадків, щоб як в бюджетній декларації задекларували, чи на рік, чи на два, чи на три, що уряди точно-точно виконують всі показники. І це і неможливо, тому що економічна ситуація, вона змінюється, вона не є статичною. Ми не знаємо ще наслідків коронавірусу, ми не знаємо, будуть другі хвилі, треті хвилі оцих масових локдаунів. Це безпосередній вплив на економіку”, - сказав Андрій Новак.

Він зазначив, що в Україні очікують можливе запровадження локдауну восени чи під кінець року.

“Це обмеження в роботі або закриття в основному сфери послуг. Тобто, заклади громадського харчування, транспортні послуги, послуги побутові для населення. Тобто ті заклади, яким або забороняють взагалі працювати, закривають, або з великими обмеженнями. Там знову буде падіння по доходах, відповідно, падіння за податковими платежами, знову зростання безробіття. А це також від фізичних осіб зменшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів. Це знову ВВП країни піде вниз”, - додав Новак.

За його словами, зараз ВВП почав виходити в нуль чи показувати незначне зростання у 0,5%.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

“Якщо знову локдауни до кінця року, то ми знову повернемося до мінусового значення ВВП. А це означає, що всі оці плани і прогнози, які зараз уряд закладає на бюджет наступного року, вони просто будуть нереальними. І уряду доведеться майже відразу переглядати бюджет 2022”, - підкреслив експерт.

Як повідомляв Знай.ua, Скаршевський заявив, що за використання 2,7 млрд доларів від МВФ Україна повинна буде платити 1,5 млн доларів відсотків щорічно.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Завальнюк розповіла, які необхідні для співпраці з МВФ зміни ухвалила Верховна Рада.