Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про зміни, прийняті Верховною Радою на виконання меморандуму з МВФ, які стосуються функцій Національного банку України.

Журналістка розповіла, що Верховна Рада 9 вересня прийняла в першому читанні чотири законопроєкти, які необхідні для виконання Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, зокрема, законопроєкт № 5850, який уточнює інструментарій Національного банку з управління золотовалютним резервом і уніфікує в тексті закону термін «золотовалютний резерв».

«Одне з головних нововведень в законопроєкті стосується Ради НБУ. Зокрема, пропонується вилучити з чинного законодавства норму про те, що член Ради обов'язково повинен проживати на території України», - говорить Завальнюк.

За її словами, в законопроєкті пропонується виключити зі статті 52 Закону «Про Національний банк України» положення про те, що НБУ підтримує економічну політику Кабміну, якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності грошової одиниці.

«Скоріше, такі правки показують наміри законодавців звести роботу НБУ до інфляційного таргетування, тобто утримування загального рівня цін в певних рамках», - вважає Завальнюк.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім того, журналістка розповіла, що ряд запропонованих змін містять норми, які підсилюють автономність НБУ і уможливлюють проведення ним політики, яка не узгоджується з загальнодержавними цілями і пріоритетами. До таких нововведень, зазначає Завальнюк, можна віднести доповнення статті 54 закону положеннями про те, що НБУ не має права здійснювати будь-які інші операції, мета яких - фінансувати Державний бюджет України.

«Але цю норму можна розуміти і так, що НБУ не зможе проводити будь-які операції з державними цінними паперами. В такому випадку регулятору взагалі стане складніше ефективно працювати, оскільки за допомогою операцій з державними цінними паперами центробанк проводить грошово-кредитну політику, зокрема, впливає на ставку відсотка», - зазначила Завальнюк.

Як повідомляв Знай.ua, Ніколаєнко заявив, що продавати землю іноземцям не можна ні в якому разі.

Також Знай.ua писав про те, що Бортник пояснив, чому небезпечно змінювати внутрішньополітичний курс України.