У новому випуску програми «Прогноз» з Вікторією Панченко політолог Руслан Бізяєв розповів, чому існує проблема з газом в Україні і про необґрунтоване зростання ціни на газ.

«Для України зараз склалася дуже цікава ситуація, враховуючи, що ринку газу у нас немає, тому ціноутворення у нас знаходиться у непрозорому форматі. Відповідно ціна для споживача буде залежати від двох чинників: як вирішать спекулянти і що скажуть наші міжнародні партнери. У нас немає ринку газу при сировинній моделі економіки, а якби була вчасно проведена реформа в хорошому сенсі цього слова, тоді б Україна замість Туреччини могла б бути газовим хабом», - підкреслив він.

Бізяєв сказав, що тоді у нас не було б принципових проблем з транзитом з 2024 року, у нас був би газ і ми на цю ситуацію дивилися з боку. А зараз, вважає він, ми дивимося на цю ситуацію з точки зору чи не замерзнемо ми взимку. Що ж стосується європейців, підтвердив він, то вони не планують замерзати, вони планують стаханівськими темпами запускати «Північний потік-2».

«А те, що зараз відбувається з ціною на газ - це спекуляція в чистому вигляді. Ця історія мені трохи нагадує історію з біткоїном. Ціна на газ природно впаде і впаде з об'єктивних причин, тому що вирівняються попит і пропозиція. Теперішня ціна на газ економічно не обґрунтована й економічно не рентабельна. Тобто створюється спекулятивна ситуація, при якій виникає ажіотаж і зростання цін. Вони йдуть по спіралі і в один прекрасний момент все відскочить назад», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бізяєва, що за довгостроковими контрактами ситуація поки не змінилася, ціни на газ там стабільні.

Також раніше для Знай.ua Скаршевський розповідав, що зростання цін на тепло складе від 40 до 70 відсотків.