У новому випуску програми «Романенко бесіди» з експертом з міжнародної та внутрішньої політики Юрієм Романенко авіаконструктор Анатолій Вовнянко розповів про авіацію на параді на честь Дня Незалежності і про стан авіабудування в Україні.

«Літаки на параді на День Незалежності у мене викликали ностальгію, бо все, що летіло, це було все радянського виробництва. Все це було зроблено не в Україні, а в Радянському Союзі і, чесно кажучи, я думав, що покажуть хоч кілька літаків, зібраних вже в незалежній Україні. Є літак АН-148, в президентському загоні його можна було підняти і є літак АН-140. Ці обидва літаки створені генеральним конструктором Петром Васильовичем Балабуєвим», - повідомив він.

Вовнянко сподівався, що на параді все-таки будуть представлені літаки АН-148 і АН-140 як досягнення, побудовані в Україні, але, на жаль, цього не сталося. Всі бігали тільки навколо «Мрії», вважає він, замість того, щоб показати щось зібране при незалежній Україні. Тому залишається подвійне враження після параду, підкреслив він, оскільки українських літаків не показали, а показали тільки колишні досягнення.

«І, на жаль, авіація в Україні фактично загинається, хоча ніхто про це нічого не говорить. Стан ДП «Антонов» зараз такий, що він практично не в змозі створювати нові літаки, але деякі компетенції ще залишилися. В Україні немає достатньо грошей і немає внутрішнього ринку для того, щоб будувати і створювати літаки. Тому для того, щоб авіабудування в Україні було, потрібно шукати партнерів за кордоном, які мають гроші і готові створювати авіацію, але для цього потрібно пропонувати відповідний продукт», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Коржа, що в Україні фінансують не конкурентоспроможні розробки, а ті, що вже є.

Також раніше для Знай.ua Корж розповідав, що близько 10 аеропортів дуже потрібні Україні.