Український політичний оглядач, блогер Руслан Бізяєв у програмі «Что дальше» на каналі «Знай 24» пояснив, чому зростають біржові ціни на газ.

«Це вже було у 2018 році. Були ціни під тисячу доларів за тисячу кубів. Небо не впало на землю, Дунай не потік у зворотний бік. Тому я не розглядав би цю ситуацію виключно в яскраво-чорних тонах. Відбувається дуже складний процес на ринку вуглеводнів як Європи, так і Азійсько-Тихоокеанського регіону», - каже експерт.

За його словами, для цього є багато суб'єктивних і об'єктивних факторів.

«Наприклад, умови угоди між США і Китаєм, укладеної ще при Трампі; зобов'язання адміністрації США поставляти газ до Японії, наприклад, в обмін на закриття атомних електростанцій; певні зобов'язання перед Південною Кореєю; ситуація в Європі, коли Європа фактично не має можливості забезпечити себе у повній мірі СПГ; падіння видобутку газу в Європі... У наступному році, наскільки я розумію, закриваються родовища в Нідерландах, а норвезькі родовища зараз знаходяться на плато, тобто більше газу вони давати не можуть», - сказав Бізяєв.

Він зазначив, що у зв'язку з переходом на так званий водневий тип економіки в Європі зростатиме споживання газу.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«І якраз однією з причин добудови «Північного потоку-2» було бажання саме здешевити цю ціну, але втрутилися біржові спекулянти. Давайте не будемо забувати, що ціни на газ за довгостроковими контрактами серйозних змін не зазнали», - резюмував аналітик.

Як повідомляв Знай.uа, Бізяєв розповів, до чого призведуть можливі переговори з «Газпромом».

Також Знай.uа писав, що Рябцев розповів, скільки газу є в українських сховищах.